Κρίσιμα σημεία για ένα επιτυχημένο eshop
Όσο περισσότερα e-shop δημιουργούνται, τόσο μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και οι απαιτήσεις για πιο επαγγελματικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν πάνω από 9.500 e-shop, ενώ μόνο στο Skroutz, τη δημοφιλέστερη μηχανή σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα, ανταγωνίζονται αυτή τη στιγμή 1.450 από αυτά.
Αν υπολογίσουμε και τα εκατοντάδες χιλιάδες e-shop του εξωτερικού, στα οποία οι Έλληνες δείχνουν σε ποσοστό 45-50% την προτίμησή τους, τότε καταλαβαίνει ο καθένας ότι το στήσιμο ενός ηλεκτρονικού καταστήματος πρέπει να γίνει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, ώστε να έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Εύκολη διαχείριση, γρήγορο loading, γρήγορη αναζήτηση, εύκολο checkout, mobile friendly είναι κάποια πολύ κρίσιμα σημεία που συνδέονται απόλυτα με την επιτυχία του eshop.
Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, πρέπει να μπορείτε να ενημερώνετε το site σας συνεχώς. Η εύκολη διαχείρισή του λοιπόν, τόσο όσον αφορά τη διαχείριση των παραγγελιών, όσο και τη διαχείριση του περιεχομένου είναι σημαντική.
Το γρήγορο φόρτωμα πρέπει να θεωρείται βασική απαίτηση πια. Όχι μόνο βοηθάει την κατάταξη του e-shop σας στο Google, όχι μόνο χαμηλώνει το κόστος της διαφήμισής του στα AdWords, αλλά είναι και βασική απαίτηση από τους χρήστες. Αν το e-shop σας χρειάζεται περισσότερα από 7 δευτερόλεπτα για να φορτώσει, χάνετε το 25% των επισκεπτών σας. Η Amazon σε πείραμα που έκανε, είδε ότι για κάθε 1/10 του δευτερολέπτου καθυστέρησης που έβαζε στο φόρτωμα της σελίδας της, έχανε 0,7% από τις πωλήσεις της! Αυτό σημαίνει 7% πτώση τζίρου για κάθε 1 δευτερόλεπτο καθυστέρησης!
Το e-shop σας θα πρέπει να μπορεί να διαβαστεί και να ευρετηριαστεί από τις σημαντικότερες μηχανές αναζήτησης, δηλαδή… το Google. Αν δεν το πετύχει αυτό, τότε θα χάνετε ένα σημαντικό κανάλι πωλήσεων που θα λειτουργούσε για εσάς δωρεάν.
Όπως στο φυσικό σας κατάστημα παρακολουθείτε πόσοι μπαίνουν κάθε μέρα, πόσοι από αυτούς αγοράζουν, τι τζίρο κάνουν και προσπαθείτε να βελτιώσετε το αποτέλεσμα, έτσι και στον online κόσμο είναι σημαντικό να έχετε πλήρη και σαφή εικόνα της συμπεριφοράς των χρηστών στο site σας και πάνω από όλα, να γνωρίζετε ποιες κινήσεις marketing αποδίδουν, ποιες όχι και σε τι βαθμό, ώστε να διατηρείτε τις πιο αποδοτικές από αυτές και να μπορείτε να τις βελτιώνετε. Υπάρχουν πολλά εργαλεία, που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όμως το Google Analytics θεωρείται το στάνταρ και η βάση στην οποία θα πρέπει να πατήσετε.
Ένα από τα κρισιμότερα σημεία κάθε e-shop είναι το checkout, δηλαδή η διαδικασία ολοκλήρωσης των παραγγελιών. Εκεί είναι που ολοκληρώνεται ο πρωταρχικός στόχος κάθε e-shop, δηλαδή οι πωλήσεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτή η διαδικασία να είναι εύκολη, ξεκάθαρη και απλή για τον χρήστη.
Κάθε τι που θα του αποσπάσει την προσοχή ή θα τον μπερδέψει, είναι ικανό να αποτρέψει την πώληση.
Δεν είναι σπάνιο σε e-shop να παρατηρούμε μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης της διαδικασίας checkout (abandonment rate) που μπορεί να φτάνει και το 90%!
Τέλος, πάνω από 35% των χρηστών των site σερφάρουν από ταμπλέτες και κινητά, ενώ σε πολλά site αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 45% και μάλιστα με έντονα ανοδική τάση.
Μπορείτε να δείτε τι ποσοστό των επισκεπτών του δικού σας site το επισκέπτεται από κινητές συσκευές από το αντίστοιχο report του Google Analytics.
Η τεχνική που έχει επικρατήσει τα τελευταία 3 χρόνια ως απάντηση στην παραπάνω εξέλιξη είναι αυτή του responsive design. Το responsive design είναι ο τρόπος που συνιστάται και από την Google. Με το responsive design το site ή το e-shop προσαρμόζεται αυτόματα στις διαστάσεις της οθόνης του χρήστη. Είτε πρόκειται για μεγάλη οθόνη, είτε για μικρή, είτε για κινητή συσκευή σε οριζόντιο ή κάθετο προσανατολισμό, το site προσαρμόζει τις διαστάσεις των στοιχείων του, ή ακόμα και τα μετακινεί ή και τα εξαφανίζει.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο σε πολλούς φαντάζει ως η εύκολη λύση που θα φέρει πελάτες από όλη την Ελλάδα ή και από όλο τον κόσμο. Σε άλλους, πιο κοντά στην πραγματικότητα, φαίνεται ως ένα βουνό νέων δεξιοτήτων και γνώσεων που θα πρέπει να κατακτήσουν.
Συμβουλή μας είναι, αν δεν έχετε ήδη εμπειρία σε αυτό, να προσλάβετε κάποιον σύμβουλο ή κάποια έμπειρη εταιρεία κατασκευής e-shop. Η αμοιβή τους θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Net Pages μέσω της φόρμας επικοινωνίας. Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλιά σας και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε στο ταξίδι που ξεκινάτε.