Τα βασικότερα λάθη των νέων επιχειρήσεων

Παρατηρώντας τις διεθνείς online επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια με πολλούς freelancer, blogger και πολλούς νέους επιχειρηματίες, αποφάσισα να σας αναφέρω τα συχνότερα λάθη που εντοπίζω στους περισσότερους που αποφασίζουν να ξεκινήσουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα.

Δεν έχει σημασία το είδος της επιχείρησης ή η κατηγορία που ανήκει, ούτε το budget με το οποίο ξεκινάει, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνονται, τις περισσότερες φορές υπό πίεση χρόνου.

Ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά όχι με τον τρόπο που το σκέφτεστε!

Εδώ και αρκετά χρόνια είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω με πολλούς νέους και παλιούς επιχειρηματίες, κάποιους τους έχω συμβουλεύσει ή έχω διαχειριστεί το project τους σαν να ήταν δικό μου, οργανώνοντας ολοκληρωτικά όλες τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Το πιο συνηθισμένο λάθος που εντοπίζεται σχεδόν πάντα είναι η έλλειψη χρόνου! Για να οργανωθεί σωστά το project σας χρειάζεται χρόνος. Για να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που θα σας αποφέρει κέρδη πρέπει να είναι καλά οργανωμένο, προσεγμένο, με ποιοτικό περιεχόμενο. Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται χρόνος και από εσάς, αλλά και από την εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που θα αναλάβει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι νέοι επιχειρηματίες, με σκοπό να γλιτώσουν χρόνο, ζητούσαν στα πρώτα λεπτά της συνομιλίας μας το τελικό κόστος. Είναι καλό να γνωρίζετε από πριν το εύρος τιμής. Εμείς δημοσιεύουμε έναν βασικό τιμοκατάλογο στην ιστοσελίδα μας, για να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους πελάτες. Αλλά ας μην έχετε στο μυαλό σας ως μοναδικό κριτήριο το κόστος. Αφιερώστε λίγο χρόνο να μάθετε την επιπρόσθετη αξία που μπορεί να κερδίσετε από την κάθε συνεργασία.

Μελετήστε το project σας, οργανώστε το σωστά ώστε να δημιουργήσετε γερά θεμέλια. Η ιστοσελίδα σας είναι η βιτρίνα της επιχείρησής σας στο Internet. Θα την επισκεφθούν χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι σε σύγκριση με τα γραφεία της εταιρείας σας ή τα καταστήματά σας.

Αν δεν αφιερώσετε χρόνο στο πρώτο στάδιο, θα χρειαστεί να δαπανήσετε πολλαπλάσιο χρόνο και επιπλέον χρήματα για την αλλαγή στρατηγικής, την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, των καμπανιών σας στις μηχανές αναζήτησης και στα social media.

Εμείς στην Net Pages, έχουμε την άποψη ότι τα επιτυχημένα projects μας κάνουν ξεχωριστούς.Έτσι δεν φοβόμαστε να σας πούμε την γνώμη μας και δεν θα διστάσουμε να αρνηθούμε ένα project αν πραγματικά πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες να πετύχει είναι μηδαμινές.

Επιλογή μόνο βάσει τιμής
Δυσάρεστα νέα για εσάς, αλλά όλες οι ιστοσελίδες δεν είναι ίδιες. Τις περισσότερες φορές οι διαφορές είναι τεράστιες και χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο στο να μελετήσετε τις εταιρείες που θέλετε να επισκεφθείτε για να σας δώσουν προσφορά. Αν ψάχνετε κάποιον να σας φτιάξει μία φθηνή ιστοσελίδα θα βρείτε άπειρες επιλογές, αλλά το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι αυτό που είχατε οραματιστεί.

Αν ψάχνετε μία εταιρεία να αναλάβει επαγγελματικά την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, να αφιερώσει χρόνο στο να καταλάβει το project σας και τους στόχους σας, σίγουρα θα σας στοιχίσει ελάχιστα περισσότερα χρήματα, αλλά θα νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά.

Μην επιλέγετε μόνο βάσει τιμής, ακόμα και οι “καλύτερες” εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους ως προς την ποιότητα των παραδοτέων και του τρόπου που αντιμετωπίζουν τα project.

Επικοινωνία στα λάθος κανάλια
Υπάρχουν τόσα πολλά social media και τρόποι να επικοινωνήσετε με το κοινό σας, ώστε να δημιουργήσετε επιπλέον πωλήσεις. Εάν έχετε αποφασίσει να το χειριστείτε μόνοι σας, μελετήστε το κοινό σας, τον τρόπο που συμπεριφέρεται και τα κανάλια που χρησιμοποιεί, γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, ο χρόνος είναι χρήμα και δεν θέλετε να τον αφιερώσετε στο λάθος σημείο, γιατί το αποτέλεσμα που θα λάβετε θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχατε φανταστεί.

Τον αρχικό σχεδιασμό και τη δημιουργία των σελίδων και των βάσεων επικοινωνίας προτείνω πάντα να την κάνει κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας και στην πορεία, αν έχετε χρόνο και είστε εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, μπορείτε να αναλάβετε εσείς να τροφοδοτείτε με νέες πληροφορίες.

Η λανθασμένη επιρροή είναι καταστροφή…
Στο ξεκίνημα των δραστηριοτήτων σας φαίνεται ότι όλοι έχουν άποψη! Ο κάθε υπάλληλος, οι συγγενείς και οι φίλοι σας επικοινωνούν την άποψή τους. Γνωρίζω ότι είναι άνθρωποι που θέλουν το καλό σας, αλλά δεν χρειάζεται να επηρεάζεστε από όλους αυτούς. Δεν χρειάζεται να αλλάζετε το marketing plan διαρκώς για να το εμπλουτίσετε με τις ιδέες των κοντινών σας ανθρώπων.

Εμπιστευτείτε την εταιρεία που πληρώνετε για να σας δημιουργεί τα πλάνα marketing. Αν στην πορεία οι στόχοι που έχουν τεθεί από την ομάδα και εσάς δεν έχουν επιτευχθεί, συζητήστε και αναλύστε τους λόγους. Συζητήστε με επαγγελματίες που έμπρακτα μπορούν να σας αποδείξουν την εμπειρία τους στο web για να σας διαφωτίσουν.

Εμπνευστείτε από τον ανταγωνισμό, μην τον αντιγράφετε!
Κάθε εταιρεία έχει διαφορετικό know-how και χειρίζεται διαφορετικά τις ευκαιρίες που της δίνονται. Αντιγράφοντας τον πρώτο θα είστε πάντα δεύτερος. Αντιγράφοντας τον πρώτο κινδυνεύετε σε κάθε στρατηγική αλλαγή πλάνων που κάνει ο ανταγωνιστής, να βρεθείτε μετέωρος και να καταστραφεί το οικοδόμημα που δημιουργείτε.

Φτιάξτε τη δική σας στρατηγική, με τη δική σας κουλτούρα και το προσωπικό σας ύφος.

Ελάτε να σχεδιάσουμε το δικό σας project

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ